MobiFlight Community Support

Welcome to the forum for MobiFlight! Feel free to reach out to the community in case you have questions, issues or just want to share great ideas or details about your latest home cockpit project.

You like MobiFlight? Donate via PayPal and support the MobiFlight development. Thanks! 

icon
Avatar
kerguden
From: Munich, Germany
Posts: 5
Hello to everyone.

I can say that i am new here. I was observing and learning about arduino and mobiflight.
Since 2006 flying online and last year i started to build some 737NG ( PMDG NGXu ) desktop cockpit. https://imgur.com/a/LSjfplK. https://imgur.com/a/S7bi86j

Last year i have ordered sismo afds panel, 6 pack annunciator, fire warn and master caution set. They works very well with help of this topic. ( https://www.mobiflight.com/forum/message/10370.html )

Now, 2 weeks ago i ordered from sismo Main Panel DUs, flaps gauge and Engine Display Control Modules. https://imgur.com/a/hqgjdaF
I also have a mip to finish everything at the end.

But i am stucked on setting up my last modules. Flap gauge is set already but main panel dus, As you know, 2 rotary buttons, 1 with 5 pos, other has 3.
All has been created as button, left one offset 654C, bytes 2 and Set value is the question. I set OUTBD PFD as 0 NORM 1, at the end MFD as 4.
Then Lower DU offset 654E set as other one pos 0, 1 and 2. I could not make them work properly. If i turn the lower du norm to eng pri, left rotay alsa moving.

Second, Engine Display Control Modul wired as shown ( took 1 hour ). but no any recognition. On user manual says no any power required. Has 3 annunciator also connected via PCB but no any lights. If i connect the annunciators direct to arduino works perfect. But when i move encoders and rotary buttons has no any commands send to arduino.

Appreciated for any help.

Wish you all the best...
[Last edited by kerguden, 2021-11-10 09:36]
2021-11-10 09:25
Avatar
pizman82
Moderator
From: ETSI, Germany
Posts: 4988
Supporter
Looks like you use wrong Input Logic.....
I wonder in case you say older Panels work.... So pretty sure you use correct way there.

PMDG not accept Inputs via Offset Adresses...... EventID ONLY !!!!!

Your 654C 2 BYTE x 2 MAIN_MainPanelDUSel[2]; can not be used as INPUT..... Thats a Output !
And by the way.... It´s NOT 2 Byte.... These are TWO Offsets in a row ... each 1 Byte !
654C 1 BYte is CPT DU Selector Position ..... 654D is FO DU Selector Position.

Correct EVENT ID is....
CPT Main DU Selector 69967 ..... Lower DU 69968
Parameter pretty sure the same like in the Output is listed
iconQuote:

0: OUTBD PFD
...
4 MFD for Capt
Reverse sequence for FO

Good Luck !
2021-11-10 14:06
Avatar
kerguden
From: Munich, Germany
Posts: 5
Thanks for the quick reply Pizman82.

Basicly i setted up like in the pics. https://imgur.com/a/q1oww9E?s=wa
Buttons on release is none for all buttons...

From NORM to OUTBD PFD ( 1 left )
11/10/2021 3:00:44 PM(630): Config found for Button: 23 (RELEASE)@SN-5cc-a80
11/10/2021 3:00:44 PM(615): Config found for Button: 24 (RELEASE)@SN-5cc-a80 shows this in debug.
But actually OUTBD PFD is on pin 22

If i turn the button right to the NORM ( 1 Right )
11/10/2021 3:03:10 PM(778): Config found for Button: 24 (PRESS)@SN-5cc-a80
11/10/2021 3:03:10 PM(763): Config found for Button: 23 (PRESS)@SN-5cc-a80
11/10/2021 3:03:10 PM(748): Config found for Button: 24 (RELEASE)@SN-5cc-a80
11/10/2021 3:03:10 PM(732): Config found for Button: 23 (RELEASE)@SN-5cc-a80
11/10/2021 3:03:10 PM(574): Config found for Button: 24 (PRESS)@SN-5cc-a80
11/10/2021 3:03:10 PM(559): Config found for Button: 23 (PRESS)@SN-5cc-a80

this happens in debug... Only 1 time right but shows 6 action.

And NORM to ENG PRI ( 1 right )
11/10/2021 3:05:54 PM(237): Config found for Button: 24 (RELEASE)@SN-5cc-a80
11/10/2021 3:05:54 PM(221): Config found for Button: 23 (RELEASE)@SN-5cc-a80
11/10/2021 3:05:54 PM(110): Config found for Button: 24 (PRESS)@SN-5cc-a80
11/10/2021 3:05:54 PM(94): Config found for Button: 23 (PRESS)@SN-5cc-a80
11/10/2021 3:05:54 PM(78): Config found for Button: 24 (RELEASE)@SN-5cc-a80
11/10/2021 3:05:54 PM(62): Config found for Button: 23 (RELEASE)@SN-5cc-a80

It look likes i do not know what. I am lost. To set 1 button was really easy. Outputs as well. I am lost. :(
2021-11-10 15:08
Avatar
pizman82
Moderator
From: ETSI, Germany
Posts: 4988
Supporter
Looks like a Electrical Problem.....


By the way.... Why do you use on each Config Line Parameter "1" ?
For sure all uses the same EventID ( one for the Left and one for the Right switch) But you need different Parameters in case of the used Position.
Whatever this is not the Problem from the Logging!


Do you got a Multimeter ?
simply check the Switch......

Two Posibilitys.....

1. Wrong wire work
Check for touching wires, bad solder..... also confirm the GRD is used on the same Mega where you connect the Switch Pins.
Also confirm you use a MEGA..... So we exclude a issue with another board and a not official working firmware.

2. Sisom Issue.
I just see the first Picture and the Pin system..... But i not see if there is internal again a other Logoc ( Like sismo do with the relais of Red/Orange Light in the Panel we talk in other Topic) .

If you make everithing correct then this looks to me that this is NOT a normal switch. this is something special again !
Good Luck !
2021-11-10 15:38
Avatar
kerguden
From: Munich, Germany
Posts: 5
Parameters 1 i believe refer to button at on position. ( can be the wrong knowlage )

I do not have a multimeter but it looks like i need to get one maybe tomorrow from toom.

It is very new module. New and double checked that haven't seen any bad solder. At the moment to this mega connected only flaps gauge and Main panel dus module. Ground is also connected to the gnd next to pin 52. If i take the gnd pin out works nothing.

How can i confirm my mega? It is Elegoo Mega2560 R3

Yeah this red/orange led afds panel issue, i also solved my that problem with that topic but it is ok now... ( https://www.mobiflight.com/forum/message/10370.html ) here...

I hope i can make them work. Biggest problem is also waiting for me ( Engine Display Control Panel ) More detailed and could not get any signal from that module...
2021-11-10 16:07
Avatar
pizman82
Moderator
From: ETSI, Germany
Posts: 4988
Supporter
Hi again....
Lets make it more easy.....
I see your from Munich

So... why not talk in german while a private seasson..... then we can directly figure out the situation and solve this hopefully pretty fast.
Please.... Join or DISCORD Group. And prepare a Headset.
Contact me There...... Or contact Stephan ( Also a PMDG Pro) .
I´m Online tonight. So we can make a meeting or talk about the best time for it. https://discord.gg/99vHbK7
Good Luck !
2021-11-10 20:01
Avatar
kerguden
From: Munich, Germany
Posts: 5
Ah so jaa, sehr net von dir aber leider mein deutsch ist noch nicht sehr gut...
Und ich habe morgen um 6 uhr dienst so ich muss heute früh, mit mein sohn ins bett gehen. Aber ich melde mich am morgen zu discord an.

Danke noch mal für dein hilfe und machs gut...

LG
2021-11-10 20:52
Avatar
pizman82
Moderator
From: ETSI, Germany
Posts: 4988
Supporter
ah sorry.
We can also talk in english.....: Thought your from Germany.... So speaking german was expected.
Good Luck !
2021-11-10 21:59
Avatar
kerguden
From: Munich, Germany
Posts: 5
Hello again!!!

Sorry that i could not answered here again. Was very busy week.

2 nights ago i finally found mu mistake on wiring. What i read on the manual about wirlng map i applied directy to ribbon cabel pins and actually completly wrong. ( mirrored pins ) :)

Now everything works fine. But i joined to your disqord channel and looking forward to talk to you soon.

Thanks a lot and take care.
2021-11-19 21:46
icon